Діти для дітей: 565 львівських школярів дізналися про свої права

Упродовж вересня учні-старшокласники СЗШ № 48 міста Львова проводили екскурсії про права людини для своїх ровесників і ровесниць з інших шкіл міста. Щодня юні гіди зустрічали по три-чотири групи відвідувачів, а це близько 60 осіб. Загалом виставку відвідало 565 дітей з 30 навчальних закладів Львова.

Окрім самих екскурсій, було проведено два цікавих заходи. Один із них – це «жива книга» з кримським татарином Аметом Киримли про шлях до Свободи. «Учні змогли дізнатись про мою подорож від Узбекистану через Крим і тимчасову зупинку на заході України; простежити історію через випробувальні дати: 1783, 1855, 1944, 2014 для кримськотатарського народу, а також познайомиться зі спогадами їх ровесника, мого сина, Мустафи Бекірова, який пережив перші місяці окупації вже в сьогоднішній дійсності, прочитавши уривок з книги «Життя – Тобі...», – розповів Амет Киримли.

/Files/images/2015-2016_nr/sayt/1.jpg

Другий захід, що відбувся в межах експозиції виставки, –засідання кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays Uaпри СЗШ № 48. Координаторка цього кіноклубу та водночас відповідальна вчителька за виставку в цій школі Наталія Добрянська поділилася своїми враженнями від заходу: «Новинкою сьогоднішнього кінопоказу було те, що фактично експертами виступили наші гіди. Це вигідно відрізняло попередні перегляди, адже тепер поруч зі мною люди, які розуміють, що таке права людини, які можуть дискутувати на різні теми, в тому числі й на тему дискримінації. Як виявилося, навіть у нашій школі ми стикаємося з цим явищем. Раніше діти не могли чітко пояснити ці прояви нетерпимості до інших, але зараз, після виставки, я певна, їх знання стали ширшими, і вони не лише знають, як це називається, але й наводять приклади з історії. Маю надію, що знання і вміння, отримані під час підготовки та проведення виставки, участь у засіданнях кіноклубу допоможуть їм відстоювати свої права».

/Files/images/2015-2016_nr/sayt/2.jpg

У вчителів, батьків і школярів впродовж двох днів виставки була можливість отримати безкоштовну юридичну консультації від юристки громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Львові.

Із нагоди свята – Дня вчителя – гіди вирішили зробити подарунок своїм наставницям – провести екскурсію спеціально для них. Це була найбільш хвилююча подія для старшокласників – самим стати вчителями для своїх вчителів непросто. Найбільше переживали, як сказати про те, що забирати телефони в учнів не можна та що читати записки дітей – теж порушення їх прав. Педагоги були дуже зворушені.

/Files/images/2015-2016_nr/sayt/3.jpg

Директор СЗШ №48 Гарасим Роман Васильович відзначив, що вже давно на часі застосування новітніх методик у сфері викладання прав людини в школі і що йому дуже приємно, що саме його школа виконує таку роль для школярів міста.

10 жовтня, в День пам’яті Марека Новицького (голови правління та засновника Гельсінського фонду з прав людини у Польщі, одного з найавторитетніших правозахисників) відбулась святкова церемонія нагородження гідів сертифікатами, а також вручення подяк усім, хто допоміг виставці відбутися.

Довідка

У м. Львові виставку організовує ГО Центр правових та політичних досліджень «СІМ» у співпраці з СЗШ № 48 за підтримки управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

Всеукраїнський тур мандрівної освітньої виставки «Кожен має право знати свої права» організовано програмою USAID «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини, в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційномувеб-сайті USAIDта сторінці уFacebook.

Мандрівна освітня виставка «Кожен має право знати свої права» створена в 2011 роціГО «МАRТ»за підтримкиМіжнародного фонду «ВІДРОЖДЕННЯ»

ГО «МART» - незалежна неполітична неприбуткова організація, яка бачить своїм завданням розвиток громадянського суспільства, навчання та просвітництво в сфері прав людини, моніторинг дотримання прав людини, відстоювання суспільних інтересів з використанням механізмів захисту прав людини. Саме тому ГО «МART» прагне донести інформацію про цінності прав людини через роботу виставки «Кожен має право знати свої права» по всій території України, бо обізнаність зі своїми правами це перший крок до недопущення їх порушення.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 02 Квітня 2018

Цей сайт безкоштовний!