Повернутися до звичайного режиму

«Цей досвід Львова ми готові максимально поширювати на усю Україну», - А. Садовий про пілотний проект «Обід на вибір»

У п’яти навчальних закладах міста Львова – школах №4, 60, 53, 42, 98 – вперше реалізується пілотний проект «Обід на вибір». Цей проект спрямований на надання можливості дітям спільно з батьками здійснити вибір запропонованих страв в шкільній їдальні, враховуючи вподобання дитини. Сьогодні Львівську спеціалізовану загальноосвітню школу І ступеня №53 з поглибленим вивченням англійської мови, що на пр. Чорновола, 6, відвідав міський голова Львова.

«У Львові є добра традиція, що діти з 1 до 4 класу мають безоплатне харчування, одноразове в день. І на це ми з бюджету виділяємо орієнтовно 60 млн. грн. Такої традиції нема в більшості міст України, в цьому плані ми унікальні. Я вважаю, що це є добра практика, тому що, в першу чергу, мова йде про здоров’я дітей. Але питання не просто дати можливість дітям мати хороший обід, а питання, щоб дитина мала ще вибір.

В 5-ти школах ми почали експеримент, де дитина може вибрати, яку другу страву вона би хотіла їсти. Власне, ця школа є учасником експерименту, і дітям це дуже сподобалося. Раніше приблизно 40% дітей не хотіли їсти те, що їм пропонували, то зараз 100% все з’їдають. Тому вибір є добрим рішенням. Ми будемо таку практику впроваджувати по інших школах міста Львова. І дай Бог, щоб в Україні діти з 1 до 4 класу мали безоплатне харчування, тому що це є правильно і потрібно. І цей досвід Львова ми готові максимально поширювати на усю Україну.

Наразі мова йде про 5 шкіл. Зараз ми будемо працювати з іншими шкодами, бо це має бути бажання керівництва шкіл, можливість постачальників, які дають харчування. Бо діти однозначно «за». Думаю, цього року 20-30% реально охопити, бо цей експеримент показує свій позитив. Протягом 2018-2019 року така практика мала би бути поширена на всі школи міста Львова.

В Україні є добра практика, коли харчують дітей, які мають ті чи інші пільги. Ми у Львові вирішили дати можливість мати харчування для всіх дітей з 1 до 4 класу», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Як розповіли в управлінні освіти, в межах двотижневого шкільного меню розроблено надавачем послуг три або дві страви на вибір кожного дня. Вибір страв діти проводять тиждень наперед. Надавачем послуг закуплено спеціалізоване обладнання для видачі їжі з мармітом, що дає можливість зберігати належну температуру страв впродовж дня. Такий проект можливо поширити на усі навчальні заклади міста, оскільки за результатами аналізу встановлено, що якщо раніше учні не з’їдали більшість від раціону, то зараз з’їдають 80%. Також надавачі послуг спільно із навчальними закладами придбали додаткове обладнання для приготування їжі. Проект отримав дуже позитивні відгуки від батьків та дітей.

Нагадаємо, бюджетом розвитку міського бюджету м. Львова на проведення капітальних видатків та придбання обладнання у навчальних закладах передбачено 102,9 млн. грн. Крім цього переможцям громадського бюджету в закладах освіти передбачено ще 19 млн. грн. Видатки з міського бюджету передбачено на: відновлення груп у ДНЗ, ремонт басейнів у 2 СЗШ (№86 та 29), ремонт спортивних майданчиків та стадіонів, ремонт із заміною вікон у ДНЗ та ЗНЗ (як співфінансування переможців конкурсу мікропроектів), завершення ремонту систем опалення у навчальних закладах, придбання обладнання для 20 кабінетів фізики, 31 – 3D-принтер, 12 - мультибордів та 1 мобільну лабораторію, будівництво сонячної електростанції у СЗШ №68, поповнення бібліотечних фондів, ремонт 30 санвузлів.

Також в управлінні освіти ЛМР повідомили вартість харчування дітей у навчальних закладах:

-дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування (308 дітей), дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (149 дітей) – 14 грн;

- дітей із малозабезпечених сімей (612 дітей) - 14 грн;

- учнів 1-4 класів (30413 дітей) - 12 грн;

- учнів з числа дітей учасників АТО (2168 дітей) - 12 грн;

- учнів постраждалих учасників Революції Гідності (1 дитина) - 12 грн;

- дітей із багатодітних сімей (5741 дітей) - 12 грн.

«Також в цьому році ми будемо облаштовувати подвір’я, яке є суміжне для двох шкіл. Як ви знаєте, наші активні батьки і діти брали участь в Громадському бюджеті і цей проект отримав перемогу. Близько 3 млн грн буде інвестовано з міського бюджету в реконструкцію подвір’я, облаштування спортивної частини», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Довідка

Будівля навчального закладу 1928 року. У ЛСЗШ № 53 функціонує 17 класів, де навчається 547 учнів.

У 2006 році за кошти міського бюджету проведено роботи з ремонту котла на суму 25 тис. грн.

У 2007 році за кошти міського бюджету проведено роботи з ремонту санвузлів на суму 40 тис. грн

У 2008 році за кошти міського бюджету проведено роботи з ремонту їдальні на суму 150 тис. грн.

У 2009 році за кошти міського бюджету проведено роботи з ремонту приміщень на суму 331 тис. грн.

У 2011 році за кошти міського бюджету проведено роботи із заміни вікон на суму 149 тис. грн.

У 2016 році за кошти загального фонду міського бюджету для школи придбано комп’ютерний клас конфігурацією 10+1 на суму 110 тис. грн. та проведено капітальний ремонт фасаду спортивного залу на суму 700 тис. грн.

У 2017 році за кошти міського бюджету придбано мультитачпанель на суму 140 тис. грн.

Крім цього у 2017 році виготовлено проектно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту спортивного майданчика для проведення занять спортом для учнів 2-х шкіл (СЗШ № 53 та 87) вартістю 35 тис. грн.

У 2018 році навчальні заклади СЗШ № 53 та 87 стали переможцями громадського бюджету на облаштування території. Вартість проекту становить 3 млн. грн.

Використаний ресурс http://city-adm.lviv.ua/news/society/education/245873-tsei-dosvid-lvova-my-hotovi-maksymalno-poshyriuvaty-na-usiu-ukrainu-a-sadovyi-pro-pilotnyi-proekt-obid-na-vybir

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 02 Квітня 2018

Цей сайт безкоштовний!