Проект «Урок пам’яті»

Розпочався весняний сезон проекту «Урок пам’яті». На десятикласників м. Львова чекає альтернативний урок новітньої історії України в кінотеатрах міста. У квітні-травні 2014 року школярам показуватимуть документальний фільм «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939». Першими переглянули кінострічку учні загальноосвітніх шкіл Сихівського району.

«Навесні минулого року 111 навчальних закладів Львова, де навчаються старшокласники, отримали диски з фільмом «Срібна Земля» для застосування як навчального матеріалу в освітньому процесі. Маємо можливість дізнатися, що відомо дітям про фільм і, зокрема, про історію Закарпаття. Окрім того, у фільмі багато сцен боротьби, співзвучних з подіями, що відбуваються в Україні тепер. Історія стала до нас ближчою, бо ми переживаємо схожі події, що актуалізує кінострічку. Сподіваємося, таке усвідомлення посилить зацікавленість молоді фільмом та навчальним матеріалом з історії», – розповів директор музею «Територія Терору» Тарас Чолій.

«Фільм вражає майстерністю, з якою режисер передав історичні події. Мені сподобалася гра акторів, а також спогади людей, бо це краще, ніж сухі факти у підручнику. Я переконалася, що українці – дуже сильна нація. У «Срібній Землі» показано, як українці, окуповані іншою країною, все-таки залишалися самі собою. Їх було 75 % – вони були українцями і хотіли жити у своїй країні – «Карпатській Україні», але їм перешкоджали. Тому в нас є те, що не вмирає, – прагнення до свободи. Зараз ми говоримо про агресію Росії, а насправді таке відбувається протягом усієї нашої історії. Українців утискали і західні сусіди – Угорщина, Польща, Чехословаччина. Тому ми повинні покладатися самі на себе. Якщо ми здамося, нас одразу ж захоплять», – вважає учениця 10 класу ЗОШ № 69 Олеся Довбуш.

Перегляд документальних фільмів «Срібна Земля» та «Золотий вересень» вже став традиційним заходом для десятикласників Львова, після якого вони отримують пам’ятні листівки з переліком основних дат та історичних подій з історії Закарпаття 1919–1939 чи Галичини 1939–1941 років. Нагадаємо, восени минулого року майже 4 тис. школярів переглянули документальний фільм «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941».

Організовують урок історії меморіальний музей «Територія Терору» спільно з управлінням освіти ЛМР за підтримки мережі кінотеатрів «Кінопалац», Центру творчості дітей та юнацтва Галичини «Погулянка» та кінотеатру «Сокіл».

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 02 Квітня 2018

Цей сайт безкоштовний!