Навчальний семінар «Особливості вивчення українського народного костюма в сучасній школі»

17. 02. 2015 р. на базі ССЗШ №66 м. Львова відбувся навчальний семінар «Особливості вивчення українського народного костюма в сучасній школі», організований Навчально-методичним центром освіти м. Львова спільно з викладачами Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка. У семінарі взяли участь понад 40 учителів трудового навчання загальноосвітніх навчальних закладів міста Львова.

До участі в обговоренні цієї теми були запрошені викладачі ДДПУ, народні майстри, члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України, вчителі трудового навчання шкіл міста.

Зівступним словом доучасників семінару звернувся методист Навчально-методичного центру освіти м. Львова Борис Шарун. Він зазначив, зокрема, що уроки трудового навчання несуть великий потенціал для формування національних цінностей школяра. У процесі навчання учні мають можливість безпосередньо долучитись до народної творчості, де поруч із українськими народними вишиванками, тканими, плетеними, іншими художніми виробами гідне місце займає український народний костюм.

Директор школи Лілія Фещук гостинно провела учасників семінару у віртуальну мандрівку школою, розповіла про добрі традиції та імідж цього навчального закладу.

Її розповідь продовжила вчитель цієї школи Ярослава Янішевська, яка наголосила на методичних аспектах вивчення варіативних модулів із напрямку оздоблення українського народного костюма на уроках, розповіла про те, як реалізується програма з трудового навчання шляхом підбору модулів від найпростішого до складного. Розповідь супроводжувалася показом моделей українських сорочок, власноруч виготовлених учнями, що викликало неабиякий інтерес у присутніх.

У своїй доповіді вчитель трудового навчання СЗШ №92 м. Львова Людмила Понайда поділилася власним досвідом роботи з вивчення українського народного костюма учнями 5-9 класів. Вона продемонструвала народні костюми Яворівщини, Дрогобиччини, а також Снятинського району Івано-Франківщини, виготовлені учнями під час виконання творчих проектів.

Виступаючи з питання методики проведення інтегрованих уроків, вчитель СЗШ №43 Тетяна Єсип відзначила, що інтегрований урок розкриває творчий потенціал учителя, виводить його на новий етап у професійній діяльності. Синтез музики, історії, етики, географії з трудовим навчанням по-новому подає навчальний матеріал. Знання учнів стають осмисленими і надихають їх на власну творчість. Таким чином інтегрований урок набуває гуманістичного спрямування.

В ході семінару кандидат педагогічних наук, доцент ДДПУ імені Івана Франка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, керівник творчої лабораторії «Мистецька Бойківщина» Надія Кузан провела майстер-клас «Бойківська сорочка», на якому учасники дізналися про особливості традиційного крою та з’єднання деталей бойківських сорочок, способи обробки рукава, горловини та подолу сорочки; викладач ознайомила присутніх із технологією виконання шва «колосок», «зубцювання» та ін.

Даніела Іванюш, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член творчої лабораторії «Мистецька Бойківщина», провела майстер-клас із технології виконання змережувальних швів. Під її керівництвом учителі шкіл старанно вчилися з’єднувати частини сорочки за допомогою «брижів».

Виступи всіх учасників супроводжувалися презентаціями.

З учасниками семінару були проведені різні форми роботи, зокрема робота в групах. Семінар завершився демонстрацією зразків, виготовлених учасниками, та їх обговоренням.

У своєму заключному слові Борис Шарун подякував адміністрації школи за гостинність, учасникам семінару - за змістовні виступи і активну участь у майстер-класах.

Присутні дали позитивну оцінку щодо корисності заходу для майбутньої роботи, відзначили важливість представленої інформації, висловили пропозицію відводити більше часу на майстер-класи.

Методист НМЦО Б. Шарун

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 02 Квітня 2018

Цей сайт безкоштовний!