Відбувся семінар-практикум «Практичні аспекти викладання географії у контексті реалізації Державного стандарту базової та повної середньої освіти»

17 лютого 2015 року відбувся семінар-практикум: «Практичні аспекти викладання географії у контексті реалізації Державного стандарту базової та повної середньої освіти» на базі ССЗШ № 8 Личаківського району м. Львова.

З привітальним словом до присутніх звернувся Михайло Ерстенюк, директор ССЗШ № 8, котрий розповів про історію заснування школи, сучасні традиції та навчальні досягнення учнів.

На семінарі було розглянуто низку актуальних питань географічної освіти, розширення практики розвиваючого навчання, використання новітніх технологій та засобів навчання, вдосконалення освітніх методик.

Щодо модернізації змісту шкільної географічної освіти у світлі вимог нового Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, на семінарі виступив Мирослав Зінкевич, старший викладач кафедри природничо-математичної освіти ЛОІППО. У доповіді було порушено проблемами розвантаження змісту навчальних програм, зменшення їх надмірної деталізації, необхідність закладення в їх основу діяльнісного підходу, котрий формує у дітей необхідні навички та вміння, а не просто теоретичні знання.

Думками щодо поширення ефективних прийомів роботи по формуванню життєвих компетентностей учнів під час вивчення шкільного курсу географії, поділилась Оксана Гнатишин, методист Навчально-методичного центру освіти м. Львова. У виступі було наголошено, що орієнтиром мають бути рекомендації, представлені в доповіді ЮНЕСКО «У нове тисячоліття», де зазначено, що школа має виховувати своїх учнів так, щоб: «навчити їх вчитися, навчити жити, навчити жити разом, навчити працювати та заробляти».

Також методист НМЦО ознайомила присутніх із листом-відповіддю МОНУ на лист-звернення вчителів Львова до МОНУ та Голови комітету ВР з питань освіти і науки щодо змісту географічного компоненту у новому Державному стандарті базової і повної загальної середньої освіти (див. додаток 1).

Практична частина семінару розпочалася з виступу Мар’яни Шубер, учителя географії ССЗШ № 8, яка запропонувала розробку уроку географії з використанням міні-проекту по темі «Атмосфера» у 6 кл.

Цікавими і змістовними були майстер-класи вчителів, зокрема:

- Зоряни Білоус, вчителя географії, СЗШ № 29, з проблеми: «Формування компетентності саморозвитку та самоосвіти на уроках географії. Використання інтерактивних технологій на уроках географії»;

- Оксани Марциновської, учителя географії СЗШ № 29, з проблеми: «Моделювання інтегрованих уроків, як засіб активізації пізнавальної діяльності учнів».

У роботі семінару взяли участь керівники методичних об’єднань, учителі географії ЗНЗ м. Львова, котрі обмінялися думками висловили пропозиції та побажання щодо використання новітніх технологій, засобів навчання, покращення і збагачення змісту навчальних посібників тощо.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 02 Квітня 2018

Цей сайт безкоштовний!